15 Ocak 2009 Perşembe

YİYELİM,İÇELİM KAM ALALIM DÜNYADAN...


bazı insanlar akıllarını dağıtmak için alışveriş yaparlar,

bazıları spor yapar canları çıkana kadar hınçlarını alırlar hayattan...

sizde neler yaptığınızı yazarsanız bana sevinirim ufkum genişler biraz çünkü ben




  • yürürüm delicesine(burda çok mümkün değil maalesef hava çok kötü)


  • deniz kenarına giderim derin derin nefes alırım,sırtımdaki yükü ona yüklerim,dalga dalga atar nasılsa o benim yükümüde, rahatlarım (burda deniz yok ,su birikintisine bile melül melül bakıyorum)


  • bide yemek yaparım baharatlı, acılı gizemli ve yanında içki içilebilecek yemekler;


işte burda sadece bunu yapabiliyorum son zamanlarda bloğumda sizlerlede paylaşmak istiyorum bu lezzetleri belki sizileride mutlu eder...



rakı nasıl içilir ondan başlayalım mesela çok yerde okumuşsunuzdur ama tekrarlayalım...


Rakı nasıl içilir?
· Eskiden rakı kadehlerde sek olarak içilir ve üzerine bir yudum su alınırdı. (ben hala öle seviyorum J )Günümüzde ise rakıyı rakı bardağı dediğimiz aslında limonata bardağı olan bardakta sek olarak değil de su ile karıştırarak içiyoruz. Rakı içmenin en büyük püf noktası soğutulmuş rakı, bardak ve soğuk sudan geçer. Aksi takdirde rakı içiminden hiçbir zevk alınmaz.
· Rakı hazırlanırken dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta da bardağa önce rakı, sonra su, son olarak da buz konulmasıdır. Rakıyı sulandırmadan üzerine buz konulursa rakının aroması kristalleşir ve rakının tadı bozulur.
· Rakı meze ile birlikte yudum yudum ve yavaş içilir. Masanızın üzeri yesek de yemesekte önce gözümüzü doyuracak mezelerle dolu olmalıdır. Rakı güzeliktir, rakı içilen ortamın görsel, işitsel, duyusal güzelliği olmalıdır.
· Demlenmek rakı içerken kullanılan bir kelimedir. Bunun sebebi çayın rengi ve kokusu suya sinerek içilecek kıvamı almasıdır. Atalarımız da buradan yola çıkarak rakı masasında demlenme sözcüğünü kullanır. Rakı sofrasında demlenmek ve sarhoş olmayı birbirinden ayırtedebilmek gerekir. Bu yüzden rakı içmek özen gerektiren bir iş olduğundan sadece içmesini bilenle içilir.
· Rakı hiçbir zaman sarhoş olmak için içilecek bir içki değildir.
· Rakı yalnız başına içilmeyip arkadaşlar veya dostlarla birlikte içilir. Çünkü rakı masaları sohbetlerin yapıldığı, hikayelerin anlatıldığı, hem dinleyici hem konuşmacı olduğumuz bir ortamdır. Bu sanki bir grup terapisine benzer. Ayrıca rakı masasında herkes birbirine saygılı olmak zorundadır.
· İçeceğimiz insanlara gelince bunlar sevdiklerimiz, arkadaşlarımız, muhabbeti güzel olanlar, hoşgörülü olanlar, mümkünse bi müzik aleti çalanlar hatta sesi güzel olanlar olmalıdır.
· Rakı sofrasına otururken aklımızda olması gereken o masaya gülüp eğlenmek ,dünya dertlerinden kısa bi süre olsa da uzaklaşmak, özetle iyi vakit geçirmek için oturduğumuzdur.
· Rakı sofrasında insanlar çok mütevazı ve samimi oldukları için bu masada dostluklar pekişir ve kolay arkadaş edinilir. Eskilerden beri bu şekilde cereyan etmiştir. Hala da öyle olduğunu görebiliyoruz. Rakı en güzel aile ortamında içilir.
· Bu davranış karı koca arasındaki veya aile fertleri arasındaki bağları kuvvetlendirir.
· Rakı Birçok şairin de dediği gibi güneş battıktan sonra içilir. Akşamın karanlığında günün üzerimizde bıraktığı etkiyi azaltmak, rahatlamak ve biraz olsun dertlerimizden uzaklaşmak için içilir.
· Rakı içerken mevsimlerin de farklı etkileri oluşur insan üzerinde. Örneğin bir ilkbahar akşamında ırmak kenarında suyun sesini dinlerken... Kışın çatıya vuran yağmurun sesini dinlerken... Sıcak bir yaz akşamında arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde, rüzgarlı bir sonbahar gününde dökülen yaprakları izlerken içilen rakılar damağımızda hep farklı tatlar bırakır. Her mevsim rakı içmenin bi bahanesi vardır...


SİZİN BAHANENİZ NE?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder